Moneasa este situată pe râul Moneasa, la poalele Masivului Codru-Moma, la o altitudine de 290 m. A fost atestată documentar pentru prima dată în 1597. Data fondării stațiunii a fost13 mai 1886, când Ministerul de Interne Imperial vienez, acceptă denumirea de statiune balneară. În anul 1891 devine proprietatea contelui Wenckheim, se construiesc clădiri frumoase și calea ferată îngustă Sebes-Moneasa. În 1895 numărul turiștilor care au frecventat Moneasa a ajuns la 2000. Izvoarele bicarbonatate, conținând calciu, magneziu, sodiu, mezotermale (24-32 gC) sunt recomandate pentru tratamentul bolilor reumatismale, al sistemului nervos periferic și central, ginecologice, al bolilor metabolice si de nutriție. În stațiune sunt hoteluri, vile, discoteci, ștrand, cofetării, restaurante, baruri, bibliotecă, există și un lac cu bărci, toate servind recreerea acelora care au ales această zonă splendidă, și să nu uităm câteva obiective turistice, care mai merită de văzut: Pestera Liliecilor (1 ora), Grota ursilor (10 minute), Cuptorul de fier (10 minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute), Cariera de marmura (45 minute)
În Moneasa se află și mormântul marelui iubitor al naturii, descoperitor a mai multor peșteri, și realizatorul a mai multor trasee turistice în Munții Bihor, Czárán Gyula.
La colonia Jumelt, se poate vedea un cuptor din sec.al XIX-lea pentru topit fier. Are o înălțime de 10 m a fost construit din piatră de granit cu căptușeală de cărămidă.Se mai văd orificiile pentru foc și pentru scurgerea fontei.
În fața Primăriei se află "Monumentul pietrarului", dedicat muncitorilor de la cariere de marmură. Aici se extrage marmura neagră și roșie, care se poate strunji, folosind astfel pentru coloane sau, la pavaje, scări și balustrade sau la monumente cu linii drepte.
Moneasa
Moneasa
Moneasa
Moneasa
Moneasa
Moneasa
Sursa: welcometoromania.ro
GPS: 46.45692N, 22.24959E
Tip hartă