Pankota: Pankota (térkép)

panoramic image for:Pankota: Pankota (térkép)

A XIX század kézműves-központja már a XVIII században híres volt vásárairól. A város központjában található az 1840-ben barokk stílusban épített Dietrich-Sukowsky kastély. A főszárny utca felőli része gazdagon díszített, a tetőrészen alkalmazott színes pikkelyszerüen lerakott kerámia lapocskák vonzák a tekintetet. A kastély nagy termekkel, hatalmas nappalival, és a mindeki által csodált vasmunkájáról híres ajtaival és ablakrácsaival ejti bámulatba a látogatót. A hajdani Losonczy bírtok előbb a Gyulay, Rajnáld, majd a modenai herceg tulajdonába került. Tőle vette meg 1822-ben báró Dietrich József, akitől Sukowsky József herceg örökölte. Jelenleg a település a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont. A településtől kb.500 méterre található a Török vár, ahogy a helybeliek nevezik. Ez egy ovális földhalom, amely körül védelmi sánc húzódik. Itt már 2000 óta folynak az ásatások, és a történészek még ma sem tudtak közös nevezőre jutni abban a kérdésben, hogy ki és mikor építette az erődítményt. A templom ügyét sem tudták még dülőre vinni. Nem tudni, ki építtette az erődítménybe. Már több mint 35 sírt feltártak, és igen gazdag a feltárt tárgyak gyűjteménte: XII-XVI századi kerámia, csont- és fém-ékszerek és használati tárgyak, XV. századi terakotta darab, több bizánci stílusban készült kőszobor. Nagyon sok lelet az országban egyedi, de még a világon is ritka.
A régi Posta épülete, ahogy mindeki ismeri történelmi emlékmű. Mária Terézia idejében a XVIII. században építették börtönnek. Az idők folyamán több intézménynek adott otthont, és állapota egyre csak romlott. Volt Pénzügyi hivatal és 1980-ig a Postakocsi megállója, fogadó és Posta.
A tepülésen született Csíky Gergely (1842-1891) író, drámaíró. Halálának 15. évfordulója alkalmával az aradi Kölcsey egyesület márványtáblát helyezett el lakása falán.

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Pankota, Pankota

Forrás: welcometoromania.ro

GPS: 46.33013N, 21.69082E

pag. 1
<
>

Térkép típus

Pankota: Pankota (térkép)
Pankota: Pankota

Pankota: Pankota

Jósikafalva: Fatemplom

Jósikafalva: Fatemplom